Carcassonne bestaat al zo lang dat er veel extra aanvullingen, uitbreidingen en opties zijn. Ook zijn er inmiddels verschillende losstaande Carcassonne-spellen uitgebracht, zoals Carcassonne Safari. In deze korte review beschrijven we het spel Carcassonne en wat er geweldig en minder goed aan het spel is.

Spelverloop

Het spel bestaat uit kleine kartonnen tegels. Elke tegel vertegenwoordigt een deel van een kenmerk van een landschap dat oorspronkelijk bedoeld is om de stad Carcassonne en de omgeving in Frankrijk uit te beelden. Tegenwoordig zijn er ook edities dat de tegels een safari in Afrika voorstelt, of de Amazone. 

De tegels bevatten delen van het landschap en bijvoorbeeld steden of kloosters. Bij elke beurt kiest een speler één willekeurige tegel van een gedekte stapel en beslist vervolgens waar hij deze op de tafel legt, maar hij moet in ieder geval verbonden zijn met een andere tegel. Dit draagt uiteindelijk bij aan zijn score. Op deze manier wordt het bord door de spelers zelf gemaakt naarmate het spel vordert. Persoonlijke huisregel: bij ons moeten de kaartstukken op tafel blijven. En je mag niet de hele kaart halverwege het spel verschuiven om een ​​veld op een rand te openen!

Spelers scoren door functies op de kaart te claimen door een meeple, een klein houten humanoïde stuk, op een zojuist geplaatste tegel te plaatsen. Voorwaarde is wel dat geen enkele andere speler al een weg, stad of klooster bezit dat op die tegel is aangesloten. Spelers kunnen ook de landbouwgrond er tussenin claimen, op voorwaarde dat niemand anders het gebied heeft geclaimd dat is verbonden met de zojuist gespeelde tegel. 

Maak een weg af, voltooi een stad of omring een klooster om punten te scoren voor die kaartfunctie. Wanneer een functie is voltooid, krijg je je meeple terug, klaar om een ​​nieuwe functie te claimen. Meeples die op landbouwgrond staan blijven tot het einde van het spel in hun velden en scoren op basis van de uiteindelijke kaart.

Wat geweldig is aan Carcassonne:

  • Het is makkelijk te leren en makkelijk te spelen. Pak een tegel op, voeg de tegel toe aan de kaart en beslis dan of je er een meeple op wilt plaatsen
  • Het is geweldig voor kinderen en gezinnen
  • Er zijn veel uitbreidingen om te leren en te spelen terwijl je speelgroep beter wordt in het spel.
  • Er zijn big box-versies met meerdere uitbreidingen verkrijgbaar die op de lange termijn geld besparen
  • Het kernspel als stand-alone is niet duur
  • Het is mooi om naar te kijken. De tegels zijn dik en van sterke kwaliteit
  • Het verliezen van een onderdeel is niet heel erg: het spel kan worden gespeeld, zelfs als je hier of daar een steen verliest
  • Je speelt het met maximaal 8 personen in de big box-edities

Wat is niet zo geweldig aan Carcassonne?

  • Er zijn nieuwe en oude versies van de regels in de verschillende spellen en uitbreidingen, waarin de scores voor steden en landbouw verschillen. Vooral de scores voor de landbouwmeeples zijn erg anders. Dit kan erg verwarrend zijn bij het online zoeken naar antwoorden op bepaalde vragen over de scores.

Pin It on Pinterest